Commodore 64, 1988 yılı ve 64ler Dergisi

commodore-64Ekmek kutusu şeklindeki Commodore 64, ülkemize ilk giren bilgisayar değildi belki, ama ben ve benim gibi bir çok kişinin bilişim dünyasına adım atmasını sağlayan temel taşlardan birisi oldu. Teleteknik firması tarafından ülkemize getirilen Commodore 64, o zamana göre akıl almaz grafik ve ses özellikleri ile benim Samsun’da, ilkokul yıllarımda tanışmamla beraber hayallerimi süslemeye başlamıştı. Ertesi sene ben Anadolu Lisesini, ablam da üniversiteyi kazanınca İstanbul’da devam eden hayatımızda bana sınav hediyesi olarak da babamın aldığı Commodore 64 hayatımın büyük bir bölümünü kaplamaya başlamıştı.

O dönemde BASIC ile programlama girişimlerim oldu, ama hazırlık sınıfı bittiğinde bir arkadaşımla başladığım oyun projesi benim hayatımı farklı yönlere sürükleyecekti. Günümüze göre ziyadesiyle basit bir futbol menejerlik oyununu yapmıştık, ve Kadıköy’de bir bilgisayar oyunu satan dükkan bizim oyunu da satmaya başlamıştı. 1988 yılında oyunları takip etmek için eşsiz bir kaynakla karşılaşmıştım. İsmi 64ler dergisiydi. Abdurrahman Pala yönetiminde çıkan dergi, döneme göre gayet başarılı bir çalışmaydı ancak zamanla yok oldu, gitti. Hatırlayan da ben ve benim gibi bir kaç dinazor kaldık sanırım.

Arşivimde bu dergilerin taranmış ilk yedi sayısı bulunmaktaydı, ve bunları arayan olursa kolay bulabilsin dedim. Bu sayılara aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.
Mayıs 1988 ile Ekim 1988 arasında kısa bir nostaljik yolculuğa şimdiden hoş geldiniz.

Not: Paylaşımda kullanılan dosyaların derleme işlemi için Can Ulaş‘a teşekkürler.

    Leave Your Comment Here

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.