Siz öldükten sonra Facebook…

facebook-olenlerin-hesaplariCumartesi sabahı henüz kahvemi bitirmemişim ki, Facebook’da çok sevdiğim bir müzisyen abimi, Alper Berksu’yu kaybettiğimizi öğrendim. Burada kendisinden bahsetmeme gerek yok, tanıyorsanız zaten biliyorsunuzdur, tanımayanlar da gerekli bilgiyi çok kolaylıkla bulabilirler. Bana tek düşen huzuru içinde uyuması için dua etmek.

Bunun dışında da ölenlerin Facebook hesabına neler olduğunu anlatabilirim belki. Hem biraz vakit geçer, hem de kafa dağılır…

Facebook tarafından açıklanan rakamlara göre 2012 sonunda hayatını kaybetmiş Facebook üyesi sayısı 30 milyon kişi civarı imiş. Bu da Facebook tarafından göz ardı edilemeyecek bir husus. Peki ölen kişilerin Facebook hesaplarına neler oluyor?

  • İlk ihtimal hesabın sürekli olarak açık kalacağı, ta ki Facebook profile gerektiği kadar bir süre (1-2 sene arası) giriş yapılmadığında deaktif hale getirene kadar.
  • İkinci ihtimal ölen kişinin yakınlarından birisinin hesabın silinme talebinde bulunması (1) veya hesabın anıtlaştırılması için talepte bulunması (2).
  • Üçüncü ihtimal ölen kişinin ailesi veya akrabaları Facebook’a dilekçe ile başvurabilirler.
  • Son ihtimal ise ülkemizde oldukça zor ve sonuç alınması düşük ihtimalli bir seçenek. Aile fertlerinden birisi mahkeme yolu ile ölen kişinin hesabına erişim haklarını talep edebiliyor.

Anıtlaştırma talebi onaylandığında profil bir daha arama sonuçlarında ve önerilen arkadaşlar listesinde görünmüyor ve sadece arkadaş listesinde o an olanlara açık halde kalıyor. Ayrıca etiketleme gibi işlemlere kapanan hesap, uygulamalar tarafından da erişilemez hale geliyor. Bir de Facebook’un gerekli gördüğü durumlarda izin almaya ihtiyaç duymadan bu profili kapatma hakkı olduğunu ekleyeyim.

Yazıyı da izninizle Alper Berksu abimin yer aldığı Hijazz Project yorumuyla Kara Toprak türküsü ile bitireyim.

(1) https://www.facebook.com/help/150486848354038
(2) https://www.facebook.com/help/contact/305593649477238

    Leave Your Comment Here

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.