3D Tasarım ve 3D Modelleme konusunda “keşke” demeyin…

34269_3d-23D tasarım ve 3d modelleme konusunda çalışmalar yapıp kendinizi geliştirdikçe öğreneceğiniz yüzlerce bilgi var, ancak deneyim ile birlikte geçmişe baktığınızda ise “keşke yapmasaydım” diyeceğiniz bir çok hatanızı görebilmeniz mümkün. Bu yazımda sizlere “keşke” dememeniz için bazı ufak bilgileri vermek istedim.

Sizin için harika bir 3D tasarım, gerçekte hiç de harika olmayabilir

Çalışmalarınızı paylaşacağınız zaman seçtiğiniz görsellerde sizin etkileyici bulduğunuz ögeler, aslında hiç de etkileyici olmayabilir. Bir plug-in ile otomatik oluşturduğunuz objeler, veya her yerde bulunan bir modellemenin direk tasarımınıza eklenmiş olmasını işi biraz bilenler bile anında yakalayabilirler. Bu sebeple size “showcase” olacak görselleri seçerken dikkatli olmakta fayda var.

Keep it simple, stupid!*

*”Basit yap, aptal” diye çevirebileceğimiz bu sözün tam tercümesi “Zorlaştırma, kolaylaştır” olarak belirtilebilir. 1960’lı yıllarda NASA’nın Apollo projesinde motto olarak seçildiği söylenen bu yaklaşım, tüm işlerinizin kaliteden ödün vermeden mümkün olan en sade ve en kısa yoldan yapılmasını öğütler. Tasarımlarınızı sunarken giriş animasyonlarınızdan, firmalara sunacağınız özgeçmişlerinize kadar her konuda mümkün olan en kısa sürede, en doğru ve faydalı bilgiyi sunmanızda fayda vardır.

Biraz SEO öğrenin

Çevremde bir çok tasarımcı dostum, çalışmalarını internet sitelerinde sunuyorlar. Bir kısmı hazır bloglardan medet umarken, bir kısmı da her tarafında animasyon olan Flash tasarımlı 90’lar döneminde kalmış internet siteleri ile potansiyel müşterilerini bekliyorlar. Ancak sadece bekliyorlar. Zira Google sıralamalarında yer alamıyorlar. Bu da kimsenin geçmediği bir sokakta, eksiksiz bir dükkan işletmeye benziyor. Gelen, giden olmuyor bir türlü. Bu durumu aşabilmek için en azından mobil uyumlu ve SEO standartlarına uygun bir internet sitesi tasarımı ile temel SEO bilgisine sahip olmanız bile sizin için faydalı olacaktır.

Kendinizi tanıtın

Sitenizdeki görseller ile Pixar’ın size iş teklifinde bulunmasını beklemeyin. Çalışmalarınızı “ilgili yerlerde” paylaşın. 3D tasarımcıların buluşma noktaları olan forumlar ve sosyal medya platformları bu iş için uygun yerler olacaktır. Ancak gidip de Facebook profilinizden “ucuz 3D tasarım” ilanları vermeyi de denemeyin. Bu da ters tepebilir.

Sözleşmelerden korkmayın

Kendinizi ispatlamak istiyorsanız, işi kuralına göre oynayacaksınız. Amatör yaklaşımlarla, sadece amatör sonuçlarda kalırsınız. Müşterilerinizle yapacağınız sözleşmeler, ve bu sözleşmelerde yer alan maddelerle, yapacağınız işin şartlarını ve sorumluluklarını önceden belirlemeniz hem sizin, hem de müşterinizi yararına olacaktır.

    Leave Your Comment Here

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.