Günümüzden bihaber Kuzey Kore mimarlarının ütopyası…

Tamam, Kuzey Kore sakinleri biraz deli gibi görünebilirler, hatta bazı saplantılı hallerini de normal görebilir, gülüp geçebiliriz de, bu durumun daha ne kadar devam edeceğini de düşünmeden geçemiyoruz aslında. Bugün yazacağım konu da biraz iç burkan, biraz üzücü bir hikaye aslında. Günümüzden haberdar olamayan Kuzey Koreli bazı mimarların gelecekle ilgli plan ve çizimlerine yer vereceğim bugün yazımda.

Halen Venedik Mimari Bienalinde yayınlanan bu görseller Kuzey Kore’de kurulan Ütopya Komisyonu (Commissions for Utopia) dahilinde yer alan genç mimarların plan ve çizimleri aslında. Tabii bu mimarların da günümüz mimarisine ne kadar uzak kaldıklarını da göze almadan değerlendirmek sadece gülüp geçmemize neden olur.

Aslına bakarsanız Kuzey Kore’de mimarlık, resmi bir iş, yani iş alanınız sadece devlet kademelerinde olabiliyor. Kuzey Koreli mimarlar, okuldan çıktıklarında zaten neredeyse günümüz teknolojisi ve yaklaşımını hiç görmemiş halde oluyorlar, üstüne de hayatlarında herhangi bir özel projeyr dahil olmadan, sadece devlet tarafından kendilerine verilen görevlerde çalışabiliyorlar. Ne var ki bu komisyonla ilgili bilgilere Kuzey Kore dışından ulaşan birisi bizlere bu görselleri ulaştırabilmiş. Görselleri hazırlayan mimarın da geleceğin ekoturizm ihtiyaçlarına uygun bir mimari yapı hazırlamaya çalıştığı biliniyor.

    Leave Your Comment Here

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.