AutoCAD için 3 temel probleme, 3 basit çözüm

AutoCAD ile hazırladığınız çalışmaların başka kullanıcılarda görüntülenememesi gibi sorunlarla karşılaşmanız doğal bir olgudur. Açıkçası çalıştığım firmanın gönderdiği çizimlerden bazılarının benim bilgisayarımda da açılmadığını söyleyerek, yalnız olmadığınızı hatırlatayım. Burada sıklıkla karşılaşacağınız problem kaynaklarından üçünün çözümünü anlatacağım.

AutoCAD problemleri ve çözümleriBir defasında gönderilen çizimde bulunan bazı detayların yerlerinde olmaması kafa karıştırıcı olmuştu. Biraz araştırma yaptığımda AutoCAD MEP ile hazırlanmış olan dosyayı, AutoCAD 2014 ile açmaya çalışmamdan kaynaklandığını gördüm. Aslına bakarsanız yazılım versiyonları farklılık gösterse dahi, sorun standart halde. Farklı versiyonlar arasındaki bazı uyumsuzluklar, bize problemler olarak geri dönebiliyorlar.

Genellikle bu sorunun oluştuğu durumlarda dosya açılışında “proxy warning” ekranı ile karşılaşırsınız, ancak kullanıcıların hiç de azımsanmayacak bir kısmı bu uyarıları kapatıp geçebilirler, bu durumda da farklı versiyonda tanınan bir detayı kendi bilgisayarınızda göremezsiniz. Bu durumu aşmak için PROXYSHOW değerini “1” olarak değiştirmeniz yeterli olacaktır.

Bu şekilde çözülmeyen durumlarla da karşılaşabilirsiniz. Bu durumda da çizimde kullanılan nesnelere ait uygun “object enabler” desteğini bilgisayarınıza kurmanız gerekir. Object enabler uygulamaları da AutoCAD yazılımının türüne göre değişiklik gösterecektir. Yani AutoCAD MEP ile hazırlanan çizimdeki objeleri AutoCAD Civil 3D ile görüntülemek için gerekli olan AutoCAD MEP Object Enabler uygulamasını bilgisayarınıza kurmanız gerekmektedir. “Object Enabler” uygulamalarını Autodesk sitesinden (http://www.autodesk.com/oe) indirmemiz mümkündür. Şahsi tavsiyem kullandığınız versiyona ait “object enabler” uygulamalarının tümünü bir kenara indirip hazır tutmanız olacaktır.

Bir başka sorun ise görüntülediğiniz çizimde değişiklikler yapmaya kalkıştığınızda ortaya çıkar. Explode edemediğiniz objeler ve benzeri durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bu sorunun temelinde genellikle AutoCAD dilinin versiyonlar arasındaki farkı yatar. Açık konuşmak gerekirse AutoCAD 2014 ile hazırlanan bir çalışmayı AutoCAD 2011 versiyonu ile açmaya çalıştığınız durumlar ve benzeri hallerde bu sorunla karşılaşabilirsiniz.

Bu durumda çözüm biraz iptidai olabilir. Kendi AutoCAD yazılımınızda yeni bir dosya açmanızla işe başlayın. Şablon olarak da ACAD.dwt türünü seçin, diğer türlü bu yol işe yaramayabilir. Sonra da sorunlu çizimin tamamını bu yeni dosyaya kopyalayıp yapıştırın. Tabii bu işlem sonrası orjinal dosyadaki bazı özel hesaplama ve ayarları kaybetmeniz ihtimali var, ancak versiyonunuzu orjinal dosyanın hazırlandığı AutoCAD versiyonuna veya daha yenisine yükseltmediğiniz sürece yapabileceğiniz başka çözüm de yok gibi.

Burada size iki ipucu vereyim. Birincisi AutoCAD dili her 3 senede bir yenilenir ve son yenilenme de 2013 senesinde olmuştur. Yani 2013 ve sonrası versiyonlarla hazırlanan bir çizimin 2012 veya 2011 versiyonlarıyla açılmaya çalışılması kazaya davetiye çıkarmak gibi olabilir.

İkinci ipucu da, dil değişiklerinin standart komutlarda olma olasılığının çok ama çok az olmasıdır. Yani LINE, ARC, CIRCLE veya POLYLINE gibi komutlar bu değişiklikten etkilenmezler, fakat smart wall, pipe gibi özel komut ve uygulamalarda bu değişiklikler fazlasıyla etkilidir.

    Leave Your Comment Here

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.