Telefon dinleme ve casus telefon konusunda bilmedikleriniz…

NSA-bina-logoSon zamanlarda herkesin dilinde bir telefon dinleme konusu var. Onun “telefon dinleme” kayıtları ile “telefon dinlenmesi” ve “casus telefon” uygulamaları konusunda da soruları olan, hatta benden bu işleri öğrenmek isteyenler oluyor. Şöyle ifade edeyim, bu öyle kolay bir iş değil, öğrenmesi zor, altyapısında kullanılacak neredeyse her adım “devlet izni olmadığı sürece” suç unsuru olarak değerlendiriliyor. Bu sebeple de, yasalara uygun olmayan konularda bırakın destek vermeyi, yakınından geçmemeyi uygun görüyorum.

Bu yazıda sizlere telefon dinlemeleri konusunda pek bilinmeyen konulardan söz edeceğim. Kapalı telefonların dinlenebilmesi gibi konular bunlar. Bahsettiğim konuların da hepsiyle ilgili haber bağlantılarını ekleyeceğim doğal olarak. Evet, “şehir efsanesi” sanılan bir konu bile aslında gün gibi gerçek.

Amerika Birleşik Devletlerinde bu dinleme, takip etme gibi konularda ismini sıklıkla duyduğumuz bir kurum var. İsmi NSA. National Security Agency, yani Ulusal Güvenlik Ajansı olarak bilinen bu kuruluşun hakkında Slate adlı haber sitesinde yer alan bir haberde NSA’nın telefonlar kapalı durumda haldeyken bile dinlemesinden bahsediliyor. (Haberin orjinali bir süre yayında kaldıktan sonra kaldırıldı, ancak Google Cache üstünden hala okunabilir durumda. Buyrun bağlantısı.) Haberde Washington Post‘da yer alan bir haberdeki detaylar üstüne yazılan yazıda “2004 yılında NSA’nın Irak’da istihbarat birimlerinin aradıkları telefonların yerini kapalı iken bile tespit edebildikleri söylenmekte. Bu tekniğin kod adının da The Find olarak belirtildiği ekleniyor. Bu teknik ile istihbarat birimlerinin El Kaide ile ilişkili kişilerin telefonlarına ve yerlerine ulaşabilmelerinin hedeflendiği Washington Post haberinde yer almakta.

Yazıda NSA’nın bunu nasıl yaptığına (doğal olarak) değinilmese de, geçtiğimiz yıllarda bizim medyamızda yer almayan, teknoloji uzmanlarının pek de gözüne batmayan bazı gelişmeleri şöyle bir anlatayım sizlere.

  • 2006 yılında FBI tarafından geliştirilen bir casus yazılım cep telefonları kapalı iken dahi kayıt alma yeteneğini barındırıyordu. (İlgili haber)
  • 2009 yılında Birleşik Arap Emirliklerinde binlerce Blackberry kullanıcısı sıradan bir güncelleme gibi görünen ancak spyware, yani casus yazılım barındıran bir uygulamayı farkında olmadan telefonlarına yüklediler. Bu uygulama araştırıldığında Amerika menşeili SS8 isimli bir firmanın geliştirdiği ortaya çıktı. SS8 ise Amerika’da devlet ve istihbarat birimleri için teknolojik uygulamalar geliştiren bir firmaydı. (İlgili haber)
  • edward-snowden

    Edward J. Snowden

    2013 yılında eski CIA ve NSA çalışanı Edward Joseph Snowden kendisi ile röportaj yapmak için gelen gazetecilerden “telefonlarını buzdolabına koymalarını” rica etmişti. (İlgili haber)

İtiraf edin, gözünüz telefonuza kaydı muhakkak. Hadi şimdi size iki detay daha anlatayım.

  • Amerika’da en büyük GSM operatörlerinden Verizon ve AT&T tarafından imzalanmayan bir anlaşma var. Bu firmalar, devlet kendilerinden kişisel bilgilere ulaşmalarını istediğinde bunu kabul ediyorlar, ancak anlaşmada talep edilene göre hukuki konularda bu iki firma devletin kendileri hakkında kimlerden bilgi istediğini kamuoyuna açıklamak zorunda kalacaklardı. Ancak imzalamadılar. Sizce nedendir? Bir düşünün bakalım. (İlgili haber)
  • Microsoft markasına aşina olmayanınız yoktur sanırım. Diğer bir çok yazılım firması ile birlikte Microsoft ve Amerikan hükümeti arasında yapılan bir anlaşmaya göre, Microsoft işletim sistemlerinde olan açıkları, yama yapmadan önce ilk olarak devlete bildirecekti. Bu durumun da bu güvenlik açığı sizin Windows işletim sistemlerinizde kabak gibi açıklar verirken Amerikan hükümetinin bilgisi dahilinde nelere yol açabileceğini de buyrun siz düşünün. (İlk ilgili haber, ikinci ilgili haber)

Konuyu toparlamak gerekirse telefon hatlarınız ve internet ağında yaptığınız işlemlerin dinlenme ihtimali ile dinlenmeme ihtimalini karşılaştırmak bile manasız bir hal alıyor. Bu durumda da iletişim kanallarında yapılabilecek dinleme ve takip işlemleri ile ilgili de teknolojinin size söylenenden çok daha ileride olduğu bir gerçek. Bu durumda da yapılacaklar aslında fazla değil.

Sonuç şu. Ne yaparsak yapalım, telefonlarımız kapalı olarak dinlenmese bile, bir şekilde çok masum amaçlarla kullandığımız uygulamalardaki açıklarla bile dinlenebilir hale gelebilmekte.

    Leave Your Comment Here

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.