IŞİD internet üzerinden kitlelere nasıl ulaşıyor?

isid-sosyal-medya“İngiliz kadın IŞİD’e katıldı” gibi haberleri uzun süredir okuyoruz, peki IŞİD gibi bir oluşumun bu insanlara nasıl ulaştığını biliyor musunuz?

Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili araştırma yapan bir grubun çalışmalarına dışarıdan yardım ederken IŞİD ve benzeri oluşumların kitlelere nasıl ulaştığına dair karşılaştığım bazı gerçekleri burada paylaşayım. Zira bu tür propaganda yollarını aslında farkında olmadan bir çok yerde görebilirsiniz.

9 Haziran 2014 tarihinde bir kısım Twitter hesapları ile propagandaya başlayan IŞİD, bu hesaplar üzerinden oluşumun Irak ve Suriye üzerindeki operasyonlarını çeşitli görseller ile duyurmaya başladı. Bu hesapların IŞİD ile direk bağlantıları olduğu tespit edilemese de hashtag kampanyalarını destekleyen binlerce kullanıcı tarafından haber kaynağı olarak görüldükleri aşikar. IŞİD, hala bu ve benzeri hesaplar üzerinden sosyal medya kampanyaları ile askeri gücünü ve ele geçirdiği mevkileri duyurmaya devam ediyor. Hatta bu süreçte kendi akıllı telefon uygulamalarını bile oluşturdular.

Takvimler 15 Haziran’ı gösterdiğinde IŞİD, onlarca Irak güvenlik gücü yetkilisini rehin aldığı görüntüleri yayınladı. Görüntülerde yakalanmalarından, katledilmelerine kadar tüm detaylar gösteriliyordu. Viral bir yayılma ile IŞİD kendini tüm dünyaya duyurmaya başlamıştı.

Bir veri analizi firmasının raporuna göre IŞİD destekçisi tweetlerin büyük çoğunluğu Suudi Arabistan, Kuveyt ve diğer Körfez ülkelerinden geliyor. Bu durum aslında ziyadesiyle manidar, yine de burada senaryolar üstüne değil, veriler üstüne konuşalım.

IŞİD, sosyal medya üzerinde bombalama eylemlerini, intihar bombalamalarını ve suikastlerini bile tüm detaylarıyla yayınlamayı tercih ediyor. Bu yayınlarda ele geçirdikleri yerleri de belirtmeyi ihmal etmiyorlar. En çok kullandıkları hashtagler ise “#Baghdad_is_liberated” ve “#Iraq_is_ liberated”. Yani “Bağdat kurtarıldı” ve “Irak kurtarıldı”

isid-youtubeHashtag kullanımının yanısıra IŞİD, profesyonelce hazırlanmış videolar ile “1 milyar kişiye çağrı” kampanyası adı altında Müslümanlara Twitter, Facebook, Instagram ve Youtube üzerinden kendilerini desetekleme çağrısı yapıyor. Resimde bir karesi görünen 17 Haziran tarihli videoda Fransızca konuşan bir IŞİD üyesinin çağrısı gibi bir çok video İngilizce seslendirme veya altyazı ile sosyal medyaya servis edilmeye devam ediliyor. 20 Haziran günü tüm dünyada gerçekleştirdiği kampanyada ise IŞİD, dünyada herkesin kendi hashtagleri altında IŞİD bayraklarıyla görüntülerini paylaşmasını istedi, ve büyük başarıya ulaştı.

Az önce size bir aklııl telefon uygulamasından bahsetmiştim, onu da biraz anlatayım.

isid-bagdat-geliyoruzNisan ayında IŞİD, ücretsiz bir internet uygulamasıyla, kullanıcıların IŞİD’den onaylanan mesajları otomatik yayınlayacağı bir sistemi devreye soktu. Bu uygulama ile viral başarı sağlayan görüntülerden birisinde silahlı bir cihad grubu ellerinde Arapça “Geliyoruz Bağdat” yazan bayraklarıyla, Bağdat yollarında görünüyordu. Bu görseli ilk yayınlayan hesabın da “@ISIS_Media_Hub” olduğu biliniyor.

Aslında IŞİD sosyal medya üzerinde oldukça etkili ve iyi çalışılmış bir strateji ile ilerliyor. Ilımlı bir yaklaşım yerine, genellikle görsel ağırlıklı paylaşımlarında korku yaratmayı tercih ederek, diğer radikal gruplarla, düşmanlarına net mesajlar iletiyor.

Diğer cihad eylemcileri gibi, örnek vermek gerekirse Nusra Cephesi gibi, kendileri hakkında edinilen izlenimi önemsemekten ziyade net bir şekilde kendilerini tüm çıplaklığıyla gösterdikçe, korku unsurunu sosyal medya üzerinden başarılı bir şekilde yaydıkları ise bir gerçek. Aynı karşılaştırmayı halka yardım çalışmalarını neredeyse hiç paylaşmamaları üzerinden de yapabiliriz. Zira Nusra Cephesi, IŞİD’in aksine bu tür sosyal sorumluluk çalışmalarını daha ön planda tutmayı yeğliyor.

IŞİD’in sosyal medya çalışmasına dur demek isteyen Irak hükümetinin internet yasakları da ters tepti denebilir. Zira bu yaklaşım Tor ve VPN gibi kullanımı arttırmış durumda. Yasak olanın daha fazla merak edildiği de bir gerçek. Bir de bunun üstüne IŞİD’in mağdur edebiyatı ile Irak hükümetine ve Twitter yetkililerine veryansınları da kendilerine avantaj sağladı. Dahası IŞİD’i Irak’da engellemenin pratikte bir faydası da yok, zira takipçilerinin tüm dünyadan olduğunu da unutmamak lazım.

Videoda BBC’nin IŞİD ile elde ettiği bulguları da izleyebilirsiniz.

Not : Yazıda yer verilen bilgiler, tamamen akademik bir çalışma nedeniyle derlenmiş ve araştırılmıştır. IŞİD ve benzeri grupların propagandası, tanıtımı, reklamı gibi bir yaklaşımın asla tercih edilmediğini belirtirim.

    Leave Your Comment Here

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.