Mimarlar, 3D Görselleştirme Çalışmalarınızı Neden Tercih Etmiyor? – Bölüm 2

3D Mimari Görselleştirme konusundaki yazı serisinin ilk bölümünde, 3D Mimari Görselleştirme çalışmalarınızın tercih edilebilir olması için, dikkat etmeniz gerekenlerden bahsetmiş, biraz da mimarlık stüdyolarının bakış açılarından nelerin önemli olduğunu, mimari projelere sizin bakış açınızla, mimarların bakış açıları arasındaki farkları anlatmıştım. Yazının bu bölümünde ise mimarlarla diyalog kurabilmeniz ve fark edilebilir olmanız için bazı ipuçlarını sizlere anlatacağım.

Fotoğraf John SchnobrichUnsplash

İletişim, tüm sektörler için olduğu kadar, mimarlar için de anahtar kelimedir. İletişimin ilk adımı da, sektörde tanınırlığınızın güvenilir olmasından geçer. Bu güvenilirlik, takipçi sayınızdan çok, iş yaptığınız kişi ve kurumların sizin hakkınızdaki yorumlarından beslenir. Nasıl bir alışveriş sitesinde ürün seçerken, daha önce alanların yorumlarına, satış rakamlarına ve verilen puanlara bakıyorsanız, sizin işiniz için de aynı durum geçerlidir. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre insanlar bir işletmeyi ziyaret etmeden önce internetteki yorumları okumakta, Forbes Business dergisinde çıkan bir rapora göre de, bu yorumların incelenmesindeki algının verilen kararları %65’den fazla oranda etkilediği görülmüştür.

Ülkemizde pek yaygın olmasa dahi, yurtdışında Yelp, Angie, Glassdoor gibi kurumsal değerlendirme siteleri bu konularda oldukça etkilidir. Ülkemizde ise genellikle önce sosyal medya (ör. LinkedIn) ve ardından portföyünüz değerlendirilmeye alınmaktadır. Portföyünüz için Behance, Homify, Deviantart gibi çeşitli sitelerle birlikte kendi internet siteniz de bu değerlendirmede oldukça etkili rol oynamaktadır.

Mimarlık Büroları sıklıkla 3D Mimari Görselleştirme çalışmalarını outsource ederken, mimari tasarım ekibi ve asistanlarının araştırma süreçleri olur. Bu süreçte her ne kadar “birinin tanıdığı” seçenekler öne alınsa da, listede yer almak için sosyal mecralardaki varlığınız, üst sıralara çıkmak için ise bu mecralardaki varlığınızın olumlu yorumlarla karşılanmış olması önemlidir. Tabii sosyal medyada varlığınız kadar, müşteriye sunduğunuz imajın, yani tavırlarınızın, davranışlarınızın, paylaşımlarınızın bile önemi vardır. Sadece rakibimin bizi kötülemesi yüzünden tercih edilmediği, hatta işin bize verildiği durumlar olmuştur. Bu yüzden, saygınlığınızı herkese, her fikre saygı çerçevesi içinde davranarak elde edebilirsiniz.

Kendinize şu soruları sormanızda, ve cevapları başka birinin gözünden değerlendirmenizde fayda vardır.

  • Arama motorları ve sosyal mecralarda sizin için neler görünüyor?
  • Sosyal medyadaki yorumlara karşı tavrınız ne kadar olumlu ve çözüm odaklı?
  • 3D Görselleştirme ortamları kadar Mimari topluluklara da dahil misiniz?
  • Görünürlüğünüz sizi bir profesyonel olarak mı, yoksa bir öğrenci olarak mı gösteriyor? Yoksa her ikisi misiniz?
  • Çevrenizde işlerinizi tarafsız değerlendiren mimarlar var mı?
  • Daha önce iş yaptığınız müşterilerinizin sizin hakkınızdaki yorumları neler?

Bu soruların cevaplarında sizi hoşnut etmeyen ne varsa, emin olun, mimarları ve mimari proje üreten şirketleri de sizden soğutacaktır. Diğer 3D Mimari Görselleştirme Uzmanlarının sizin hakkınızda ne dediğine takılmayın, rekabet içinde her daim art niyetli davrananlarla karşılaşırsınız. Bu tür rekabete dayalı ortamlar sizi düşündüğünüz kadar fazla geliştirmez. Hala SketchUp mı, 3D Studio Max mı? tartışması yaşanan ortamlarda, konu anlaşılmıştır ama çok yanlış anlaşılmıştır. İşinizi ne ile yaparsanız yapın, önemli olan elde ettiğiniz sonuçtur. Render motorları, 3D modelleme yazılımları arasında gidip gelmek yerine, işinizi en etkili ve verimli sonuçla elde edeceğiniz yolu kendiniz tercih edersiniz. Bu yüzden kendi rekabetiniz içinde olmak yerine, hedef kitlenizin olduğu ortamlarda var olmayı tercih edin. İnanın, hiç aklınıza gelmeyen detayların, aslında ne derece önemli olduğunun farkına varacaksınız.

Leave Your Comment Here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.