Google’da ilk sıra için yapmamanız gereken SEO teknikleri…

seo-teknikleriHer site sahibi, istediği anahtar kelimede “Google’da 1. sıra” hayali kuruyor, anlıyorum. Bir site açıp, oturduğunuz yerden para sayma hayali çok cazip, ama adı üstünde, “hayal”. Tabii SEO uzmanı olduğunu iddia eden bir çok kişi/kuruluş, bu hayallerin üstünden, olmayacak vaatlerle hem bu site sahiplerinin paralarını, hem de sitelerini mahvediyor.

Her ay, en az 2-3 tane SEO konusunda onarılamayacak kadar zarar görmüş internet sitesinin sahibi beni aradığında kendilerine, bu siteyi uzun bir süre unutun, başka bir alan adı ve site ile yolunuza devam edin dediğimde, ücreti kabartmak için bu yolu tercih ettiğimi sananlar olsa da, kazın ayağı öyle değil. Zira bir alan adına fütursuzca satın alınmış onbinlerce kötü backlink için temizleme çalışması bile, yeni bir site oluşturup, ona SEO çalışması yapmaktan daha fazla vakit alıyor, ki vakit, nakit.

Gelin size SEO teknikleri içinden hangilerine artık bulaşmamanız gerektiğini hatırlatayım.

Toplu Link Almak : “SEO için backlink önemli” diyenleri duyuyorum buradan. Tamam, backlink önemli, ama insanların sizin içeriğinize, ürettiğiniz bilgiye veya ürüne backlink vermesi önemli. Konunuzla alakasız, ne olduğu belli olmayan, ücretsiz bloglardan, hatta yorum alanlarından alınmış backlinkler size sadece zarar verir. Ha, yeri gelmişken, backlink aldığınız sayfadan, sizin gibi backlink alan onlarca kişi de varken, Google’ın bu numarayı yemesini beklemek de çok naif bir tavır olacaktır.

Link Takası : Ortak iş yaptığınız kuruluşlardan, bir ağ üzerinde blogladığınız ekibinizin diğer sayfaları ile link takası yapmış olmanız kadar doğal bir unsur yok tabii. Ama biraz gerçekçi olun lütfen. Hepi topu 100 küsür müşteriniz varken, binlerce siteyle link takası yapıyorsanız, “Google penalty” yaptırımı için pek heveslisiniz demektir. Doğal yoldan, 3 veya 4 site ile tabii ki link takasınız olacak olmasına da, biraz akla mantığa uygun davranmakta fayda var.

Footer Link : Bir çok sitede gördüğüm, feci rahatsız edici, ve bir o kadar da zararlı uygulama. Şöyle bir şey. Düşünün ki ben şimdi “mimari görselleştirme” kelimesinde ilk 10 sırada çıkmak istiyorum. (Zaten ilk 10 sıradayım, onu da belirteyim.) Bu kelimeyi desteklemek için her ilin ismini mimari görselleştirme kelimesinin başına ekliyorum. “antalya mimari görselleştirme”, “istanbul mimari görselleştirme”, “samsun mimari görselleştirme”, “izmir mimari görselleştirme” gibi onlarca link yan yana, bir de sığsın diye ufak yazı tipi ile eklenmiş, tıkladığınızda da aynı yazıda sadece il ismi değişmiş, şablon bir sayfa. Bunun kullanıcı için bir faydası olmadığı aşikar, peki ne diyordu Google? “Kullanıcı dostu olmayan sayfalara yer vermiyorum.” Bu yüzden girmeyin. Veya girin, hatta aynı anahtar kelimelerde rekabet ediyorsak, muhakkak bu yolları kullanın.

Gizli Link : Aman! Sakın ha! Bakın şu ana kadar anlattığım tüm uygulamalar, Google tarafından “düzeltilmesi gereken hatalar” olarak görünürken, gizli link, “kasıtlı yapılmış hile” olarak değerlendirilir. Sitenize ve alan adı için ödediğiniz paranıza yazık edersiniz.

Yorum Linkleri : Backlinklerde bahsettiğim sorunun aynısı diyeyim. Üstüne de son zamanlarda Facebook sayfalarına otomatik eklenen site linkli yorumları da koyayım. Yapmayın diyeyim. Bi’ zahmet.

Aşırı Anchor Link Kullanımı : Site içi ve site dışı linklerde anahtar kelimeye tıklanmasını sağlayarak öne çıkmayı hedefliyor olabilirsiniz. Ama bu oranı içerik alanından sayfa başına en fazla 5 link ile sınırlı tutmak lazım. Dahası bu 5 linkin de aynı anahtar kelimede olmaması gerekiyor. Ha bu arada yazıyı okurken “anchor link nedir?” diye soruyorsanız, hemen profilinizden, kartvizitinizden, hatta hayatınızdan “SEO Uzmanı” ibaresini kaldırın. Ayıp etmeyin.

Malicious Backlink : (Ben çöplük diyorum.) Kullanıcıyı kandırmaya yönelik, “5 saniye bekle, öyle tıkla”, “siteye tıkla, indirimi kap” gibi ibarelerle gizlenmiş backlink çalışmaları bu kategoriye girebilir. Tabii warez paylaşım yapan, kullanıcı ratingleri yerlerde olan sitelerdeki linkler de bu kategoriye dahil. Sakın bulaşmayın.

Kopya İçerik : Masum şekilde söyleyeyim dedim, aslen “içerik hırsızlığı” demek gerekir. Eğer bir sitedeki yazıyı “kopyala/yapıştır” hamlesi ile sitenize ekliyorsanız, bu hukuki bir sorundur. E, böyle bir tavıra da Google izin vermiyor. Sitenizdeki en önemli unsur içeriktir. Ve en önemli unsurunuz bile çalıntı ise, sıralamalara elveda demeniz kaçınılmaz olur.

Anahtar Kelime Yığma (Keyword Stuffing) : 15 – 20 sene önce sayfanın her yerine, meta etiketlerine ilgili anahtar kelimeleri doldurup, ilk 10 sırayı alabiliyordunuz. Ama 15 – 20 sene önce. O günden beri çok şey değişti, e tabii Çelik de değişti. Siz de değişin biraz. Bırakın bu saçmalıkları. İçeriğinizde anahtar kelimeler doğru oranlarda kullanıldığı takdirde durum yeterlidir, o yüzdeyi “içerikte dahi” aşıyorsanız, hele üstüne de alakasız anahtar kelimelerle HTML kodunuzu dolduruyorsanız, durumunuz içler acısı demektir.

Gizlenmiş İçerik : Ah o “hidden” tag var ya, hani çok seviyor bazıları, site kodunda yazılar varken, sayfayı browserda açınca görünmeyen alanları. İşte o alanları kullanıyorsanız geçmiş olsun arkadaşlar. Nur topu gibi bir ban yediniz. Uzak durun. Yapana da müsamaha etmeyin.

Sonuç olarak, Google’da ilk sıra istiyorum demek yerine, sitemden müşteri kazanmak istiyorum diye başlayın yola. İşinize yaramayacak anahtar kelimelerde birinci sıralar vaat edenlerle dolu piyasa. Onun yerine, gerçekten insanların aradığı anahtar kelimelerde yer edinmeyi, bu yer edinmeyi de, bir plan ve program dahilinde yapabileceğinizi, SEO teknikleri konusunda hileye başvurmamanız gerektiğini, SEO işinin de bir süreç olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Leave Your Comment Here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.