Özel bilgilerinizi nasıl ele verirsiniz?

guvenlik-tavsiyeleriİnternette güvenlik üstüne binlerce makale varken, hala her gördüğü onaylama butonuna tıklayıp tüm bilgilerini ortaya saçan arkadaşlara biraz yardımcı olmak niyetindeyim bu yazımda. Hatta devlet ve istihbarat servislerinin de işlerini biraz kolaylaştıralım değil mi? Dünyada o kadar devlet, kişisel bilgileri takip edebilmek için milyarlarca dolar harcıyorlar, bu sayede dolaylı yoldan yaşadığınız ülkenin bütçesine bari bu şekilde katkıda bulunursunuz.

  • Girdiğiniz WiFi ağlarda Ev Tipi ağ özelliğini seçin ki, kullandığınız bilgisayarın her noktasına ulaşmak kolaylaşsın. O yazdığınız şiir var ya, hani Word dosyasında sakladığınız. Belki de çok beğenen bir editör ile karşılaşırsınız, kim bilir?
  • CCleaner, SpyBot gibi antispyware yazılımlara asla bulaşmayın, bir de Antivirüs yazılımları ile bilgisayarlarınızı yormayın. Firewall kurulu olan Windows kullanıcıları hemen bu özelliği kapatın.
  • Facebook, Twitter gibi sosyal ortamlarda ev adresiniz, telefon numaranız, kızlık soyadınız gibi bilgileri paylaşmayı unutmayın. Hatta annenizin kızlık soyadı, doğum tarihi gibi bilgiler de oldukça işe yarayabilir.
  • Wireless modeminizin giriş şifresini asla değiştirmeyin, bırakın fabrika standartlarında kalsın. Tabii wireless ağınızın ismini de modemle gelen isimde bırakın. İlla şifre koyarak mutlu olacaksanız sakın WPA kullanmayın, WEP yeter de artar bile.
  • Alışveriş yaptığınız sitelerde, veya bu sitelerden ödeme yapmak için geçtiğiniz PayPal gibi ödeme kanallarında https varsa kullanmayın. Gereksiz güvenlik yüküyle uğraşmayın. Hatta sizden kredi kartınızın fotokopisini isteyen firmalara da hemen evet demeyi ihmal etmeyin. Kartın kendisini gönderirseniz tabii daha makbule geçer.
  • Kriptolama sistemlerini sakın kullanmayın. Hele güçlü kriptolardan mutlaka uzak durun. İstihbarat servisleri maillerinizi, ilettiğiniz dosyaları, iletişim kanallarınızı dinlemek isteyebilir. Onların işlerini zorlaştıran her türlü yazılımdan uzak durun. Gönderdiğiniz verileri asla True Crypt gibi yazılımlarla kriptolamayın, hatta Google tarafından sunulan End-to-End isimli Chrome tabanlı mail kriptolama uygulamasına hiç bulaşmayın.
  • Mümkün olan her yerde kendinizi imleyin. Bakkalda, evinizin odasında, arkadaşınızın bahçesinde, her yerde. Ayrıca bu paylaşımlarınıza fotoğraflar eklemeyi asla unutmayın. Bir de tanımadığınız kişilerden Foursquare, Swarm ve benzeri yer imleme mecralarında gelen arkadaşlık tekliflerini mutlaka kabul edin. Ne de olsa yiğitin malı meydandadır değil mi?
  • Sakın ha, iPhone telefonunuza Kryptos veya Android telefonunuza da RedPhone benzeri uygulamalar kurmayın, gereksiz yere konuşmalarınızın anlamsız verilere dönüşmesini sağlayarak sizi takip etmek isteyenlerin işini zorlaştırmayın. Hem Swarm’da kendinizi o kadar yerde imlerken, telefonuzu da paylaşmanın ne sakıncası olacak ki?
  • Tarayıcılarınıza dahil olan cookielerin “allow tracking”, yani “takip izni taleplerini” her zaman kabul edin. Bu sayede alışveriş alışkanlıklarınız, internet kullanma saatleriniz ve lokasyonunuz her yerde kabak gibi görüneceği için bir çok firma size çok daha iyi sunabilecekleri hizmetleri mail kutunuzu dolduracak kadar yoğun şekilde sunabilirler. Tabii unutmadan şu “3rd party cookies” kelimesini gördüğünüz her yerde izin vermeyi unutmayın. Hani İngilizce çıkarsa “allow” doğru seçenek olur.
  • Unutmadan söyleyeyim, özel VPN kullanmak en büyük terbiyesizliktir, haddinizi bilin.
  • Son olarak eğer bu maddeleri yapacak kadar naif yapıdaysanız, lütfen çevrenizdeki teknolojik tüm aygıtların fişini çekin…

 

 

    Leave Your Comment Here

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.