Ücretsiz WiFi için çocuğunuzu verir misiniz?

ucretsiz-wifi-anne-cocukEvet soru net. Ücretsiz WiFi bağlantınız için en büyük çocuğunuzu vermenizi isteseler ne derdiniz? 6 tane Londralı “evet” dedi.

F-Secure firmasının, Europol ile birlikte yaptığı deneyde Londra’nın işlek bir metro noktasında Haziran ayında ücretsiz bir WiFi noktası kuruldu. Bu ücretsiz erişimden faydalanmak isteyenlere “herod clause” yani “Hirod Kanunu” olarak bilinen “çocuklarından en büyüğünün sonsuza dek firmaya verilmesi” şartı konuldu. İşin trajikomik yanı ise 6 kişi bu şartı kabul ederek ücretsiz erişim kullanımını tercih ettiler.

Tahmin edersiniz ki, bu sadece deneysel bir sözleşmeydi, ama bu kullanıcıların verdikleri onayla Finlandiya firması F-Secure, bu 6 kişinin çocukları hakkında yasal olarak tüm hakları sahiplenmiş durumdalar. Tabii ki “bu haklara sahip olmalarına rağmen asla böyle bir şeyi akıllarından bile geçirmeyeceklerini” söyleseler de, aslında yasal olmayan bir şartın, kullanıcının kendi rızasıyla onaylanması durumunda, evrensel hukukun elinin kolunun bağlı kaldığını da hatırlatıyorlar. Sonuçta bu deney bizlere internet üzerinde “Tamam”, “Anladım”, “Kabul Ediyorum” gibi butonları kullanırken, nasıl tehlikelerle karşı karşıya olduğumuzu da ispatlamış durumda.

F-Secure sitesinden konuyla ilgili makaleye bu adresten ulaşabilirsiniz.

    Leave Your Comment Here

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.